BEGROTING 2019

Bedrijfsvoering

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen

Personeel
Om medewerkers duurzaam en flexibel te kunnen inzetten in permanent wijzigende rollen die talloze in- en externe ontwikkelingen met zich meebrengen, is veel aandacht geschonken aan en geïnvesteerd in “Loopbaan, Ontwikkeling en Mobiliteit”.
Ook is een begin gemaakt om  verschillende instrumenten in te zetten op het gebied van Strategisch Personeelsbeleid (SPB).
Vastgesteld is dat het voor WinD uitgezette tijdstraject aan herijking toe is: het is nodig om méér tijd uit te trekken voor dit organisatieontwikkelproces.
Dit betekent dat WinD getemporiseerd wordt zodanig dat tot en met 2022 langs de lijnen van het door de raad vastgestelde WinD-ontwikkelplan wordt verder gewerkt.
Om de basis op orde te krijgen is al in september 2018 het besluit genomen om te investeren in de organisatie.
In het programma “Weert koerst op verbinding” zijn daarnaast diverse ambities neergelegd.
Voor het realiseren van deze ambities is eveneens extra capaciteit nodig.
Deze ambities worden gefaseerd uitgevoerd.
Investering in de extra benodigde capaciteit vindt eveneens gefaseerd plaats.
In de begroting van 2019 is ruimte gecreëerd voor de eerste fase.

ICT
Actuele ontwikkelingen rondom ICT-vraagstukken, zoals de inrichting van de regionale ICT samenwerking, het informatievraagstuk rondom de decentralisaties in het sociale domein, de aanstaande omgevingswet en de ontwikkelingen uit de Digitale Agenda 2020 stellen hoge eisen aan de inrichting van onze informatievoorziening.

Innovatie en slagvaardigheid zijn hierin sleutelbegrippen.
Kaders en richtlijnen zijn noodzakelijk en zullen moeten bijdragen aan een goede en adequate inrichting van de informatievoorziening.
Deze geven richting om te komen tot de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van informatievoorziening.

Ontwikkelingen btw-sportvrijstelling
Per 1 januari 2019 wordt de btw-sportvrijstelling verruimd.
Dit heeft o.a. tot gevolg, dat het recht op vooraftrek van btw die aan gemeenten in rekening is gebracht over de kosten die toerekenbaar zijn aan de terbeschikkingstelling van sportaccommodaties vervalt.
De rijksoverheid zal de gemeenten voor dit nadeel compenseren via de nieuwe specifieke-uitkering Sport (SPUK Sport).
Stichtingen en verenigingen in de amateursport zonder winstoogmerk krijgen een subsidieregeling voor de btw-schade.
Voor zover stichtingen en verenigingen subsidie ontvangen van de gemeente Weert, zoals de Stichting Zwembad IJzeren Man, kan de verruiming van de btw-sportvrijstelling ook gevolgen hebben voor de subsidieaanvragen.  

Vóór 1 december 2018 moet de gemeente voor de SPUK Sport een sportbegroting en meerjarenraming indienen.
Hierin mogen 17,5% van alle geraamde investeringen, onderhouds- en exploitatiekosten inclusief omzetbelasting worden opgenomen (ook ten aanzien van accommodaties waarvan de btw voorheen kostenverhogend was geboekt).
Voor gemeenten is € 152 miljoen beschikbaar gesteld. Zodra het plafond is bereikt, zullen alle gemeenten procentueel minder van de aangevraagde vergoeding ontvangen.
Het is dus niet vooraf bekend hoeveel btw de gemeente Weert daadwerkelijk vergoed zal krijgen. Intentie van de regeling is dat de gemeenten geen schade mogen ondervinden van de verruimde btw-sportvrijstelling. Daarom is in de begroting 2019 geen btw-schade verwerkt.

Tot het moment dat bekend wordt hoeveel de SPUK voor de gemeente Weert bedraagt, baseren wij de begroting op de huidige btw-wetgeving en anticiperen wij nog niet op de nieuwe regeling via de SPUK Sport.
Na ontvangst van een beschikking zal de verwerking van de financiële gevolgen plaatsvinden.