BEGROTING 2019

Grondbeleid

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen

Vennootschapsbelasting (VPB)
Met ingang van 1 januari 2016 is de Wet modernisering Vennootschapsbelasting overheidsondernemingen ingevoerd.
Aan de hand van de door het platform Samenwerking Vennootschaps-belasting Lokale Overheden (SVLO) uitgegeven handreikingen is de grondexploitatie voor deze wet beoordeeld.
Bekeken is of de grondexploitatieportefeuille door de zogenoemde ondernemerspoort gaat en daarmee belastingplichtig is.
Voor de grondexploitaties is geconcludeerd dat als gevolg van fiscaal toerekenbare rente de grondexploitatieportefeuille structureel een negatief resultaat behaalt en daardoor niet door de ondernemerspoort gaat.
Deze conclusie wordt in 2018 aan de belastingdienst voorgelegd. Mogelijk heeft dit effect in 2019.

Besluit Begroting en Verantwoording(BBV)
Op dit moment zijn er geen belangrijke aankomende wijzigingen bekend.
De belangrijkste wijzgingen in de afgelopen jaren treft u hieronder puntsgewijs aan.
Deze veranderingen zijn toegelicht in eerdere rapportages met betrekking tot de grondexploitaties.

Wijzigingen op basis van notitie Grondexploitaties 2016:

  • Richttermijn duur grondexploitaties maximaal 10 jaar. Het is mogelijk om een grondexploitatie langer dan 10 jaar te laten lopen mits de raad daartoe een gemotiveerd besluit heeft genomen. Voor zowel Laarveld als Kampershoek 2.0 is de looptijd gesteld op 15 jaar in plaats van 10 jaar, zoals besloten bij de 3 rapportage 2016.
  • De presentatie van de te verwachten resultaten dient te gebeuren tegen eindwaarde. Bij de 2e rapportage 2017 is het besluit genomen om de tekortvoorzieningen af te dekken op eindwaarde in plaats van de Netto Contante waarde(NCW).
  • Het BBV schrijft voor dat wanneer er voldoende zekerheid is om winst te nemen, deze ook genomen dient te worden. Hierbij dient de ‘percentage of completion’ methode te worden gevolgd.
  • Het BBV schrijft voor dat wanneer er sprake is van faciliterende grondbedrijf, het deel van de boekwaarde van een grondexploitatie dat verhaald kan worden op marktpartijen onder de overlopende activa gepresenteerd dient te worden.